Следвайте Гласове в ТелеграмУчастниците в срещата на върха на НАТО във

...
Следвайте Гласове в ТелеграмУчастниците в срещата на върха на НАТО във
Коментари Харесай

Русия с апел към срещата на НАТО във Вилнюс - да се фокусира върху сигурността на АЕЦ Запорожие

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Участниците в срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли би би трябвало да извърнат главно внимание на тематиката за сигурността на Запорожката атомна електроцентрала, съобщи в канала си в " Телеграм " говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС.

Захарова разяснява изявление на украинския заместник-министър на защитата Ханна Маляр, че са минали " 273 дни, откогато е бил нанесен първият удар по Кримския мост, с цел да се наруши логистиката на руснаците ".

" Терористичният режим ", както Захарова дефинира управляващите в Киев, извършва съгласно нея проекта си, като нанася редовно вреди по Запорожската АЕЦ.

" Срещата на върха на НАТО би трябвало да се концентрира точно върху тази тематика. В края на краищата, в зоната на директно проваляне ще се окажат болшинството от членовете на Алианса ", означи говорителката на съветското външно министерство, представена от Българска телеграфна агенция.

В навечерието на посещаване на ръководителя на Международната организация за атомната сила (МААЕ) Рафаел Гроси в Русия на 23 юни украинският президент Володимир Зеленски упрекна Москва че приготвя офанзива против АЕЦ-а. Той уведоми за това Бразилия, Индия, Китай, Съединени американски щати, както и страните от Европа, Близкия изток и Африка.

Прессекретарят на съветския президент Путин - Дмитрий Песков - дефинира казаното от Зеленски като следващата неистина. Според Ренат Карчаа, консултант на генералния шеф на компания " Росенергоатом ", изказванията на украинския водач може да са знак, че Киев приготвя терористичен акт или удар по АЕЦ, с цел да въвлече НАТО в украинския спор.

На 23 юни съветският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи, че Москва е извънредно разтревожена от все по-честите изказвания на Киев, който твърди, че Русия е минирала атомната електроцентрала. Той означи, че задачата на МААЕ, която наскоро посети централата, е видяла глупостта на сходни изказвания.

Лидерите от НАТО ще се срещнат в литовската столица Вилнюс, с цел да обсъдят необятен кръг въпроси - от различията измежду членовете на Алианса за Украйна. през увеличението на запасите от муниции, до присъединението на Швеция към него - и да създадат обзор на отбранителни проекти за пръв път от десетилетия, отбелязва Ройтерс. Агенцията напомня, че Вилнюс се намира на към 1000 километра от Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа.

Русия и Украйна се упрекват взаимно в проекти за офанзива против централата, която се намира на следена от Русия територия в украинската Запорожка област, покрай фронтовата линия. Зеленски от дни предизвестява за сериозна опасност за централата, като неотдавна сподели, че съветските сили са минирали покривите на няколко реактора.

Експертите на МААЕ, намиращи се в централата, споделиха, че до момента не са забелязали никакви свидетелства за съществуването на мини или експлозиви в централата, само че се нуждаят от по-неограничен достъп, с цел да бъдат сигурни.

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР